Bränn bort fettet!

Lämna fettet kvar på köttet när du grillar! Det är där smaken sitter. Dessutom skär du ju bort fettet innan du äter 😉

Vi älskar att grilla! Under den här årstiden gör vi det väldigt mycket och även här krävs planering. Det ska köpas kött, tillbehör, såser, marinader och det ska vara nyttigt och hälsosamt. Men numera är det inga problem. Jag har blivit en riktig grönsaksätare och älskar grillad Zuccini med en köttbit/kyckling och Tzatziki.

Allt går att grilla! Du kan göra bröd, du kan lägga potatis i kolen och du kan baka en pizza på grillen. Det är bara fantasin som begränsar.

Men ofta drar vi oss för sånt som är jobbigt. Pustar för att man måste skala potatis, frustar för att man glömde ta fram köttet från frysen, stönar för att såsen skar sig och stånkar för att salladen ser trött ut och så går vi till pizzerian istället.

Jag har kommit på att det är inte alltid så jobbigt! Det som är jobbigt det är att alla färdigmat och halvfabrikat verkar innehålla fett och kaloribomber utan dess like som dessutom gör oss beroende av socker.

Jag tänkte tipsa om Falafel! Det är en vegansk maträtt som är vanlig i Mellanöstern. Den består av friterade bollar gjorda på kikärter, tahini (sesampasta) färsk persilja- och/eller korianderblad och kryddor och det är lätt att tillaga!

Det finns bara ett problem och det är att det finns 1000-tals olika recept på denna underbart goa och dessutom nyttiga maträtt som passar bra på grillen/grillspett med grillad paprika, yoghurtsås i ett grillvarmt pitabröd.

Så hur gör man? 

Jo grunden till falafel är Kikärtor. Kikärt liknar gul ärt. De är rika på proteiner, mineraler och kostfiber och har en nötliknande smak.

100 g torkade kikärtor innehåller 352 kcal. (80 g torkade kikärtor ger ca 3 dl kokta)

100 g konserverade kikärtor innehåller 75-128 kcal beroende på märke.

Så äntligen till receptet:

400 g kokta kikärtor 300 kcal
½ gul lök  –
1 vitlöksklyfta  –
1 ägg 100 kcal
1 msk garam masala  –
0,5 msk olivolja 100 kcal
0,5 dlvetemjöl 115 kcal

Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken och vitlöken. Sila av kikärtorna. Lägg alla ingredienserna till falaflarna i en mixar och mixa tills du får en slät konsistens. Rulla bollar av smeten med vattensköljda händer. Lägg dem på en plåt och ringla över lite olivolja. Sätt in i ugnen cirka 20 min.

Och som sagt var inte rädd att krydda med både kryddor och örter! Ha med fördel i  ½ dl färsk mynta eller koriander och ½ dl persilja. Byt ut gram masala till 1 krm kajennpeppar, 1 tsk spiskummin, 2 krm kanel. Testa dig fram! En burk kikärtor kostar mellan 12-18 kr!

Du får en hel måltid för fyra pers för 800 kcal och ca 100 kr (räknat med sallad och yoghurt)

6 reaktioner till “Bränn bort fettet!

  1. Måste testas Falafel, nyttigt att fritera nääääää, men sen läste jag vidare om ugnen yes yes superbt…..
    Har skrivit it din planeringskalender den hänger nu på kylen SUVERÄNT

    SEN TÄNKTE jag skriva om min viktresa u drar om jag kan få vara gästbloggare då. Typ att du lägger ut min historia under ”Gästbloggare” för den är jag ”gott gott monstret” stolt över.

    1. ja men va kul att du vill gästblogga!! Det ser jag verkligen fram emot!

      Det blir kanon både i ugn och på grill! Om man vill kan man ta lite folie på grillen som man pickar hål i. MUMS!

  2. Jag håller med, fast med en modifikation. Ät fettet också, kasta inte bort det! Det är det godaste på en köttabit! 😉 Synd att de flesta köttbitar numera är så fettreducerade, Lycka är att hitta kött med rejäl fettrand. åååå nu blir jag hungrig! 🙂
    Grillad zucchini låter helt underbart! Fast bröd väljer jag bort. Samt en del ”grönsaker”.

    Oftast är det ju inte så jobbigt att fixa med god mat. Så länge man struntar i latoxen på axeln som försöker lura en att det är jobbigt och godare med pizza/godis. riktig mat lönar sig i längden! 😀

  3. Zucchini verkar vara skapad för att grillas! 🙂
    I dag ska jag grilla spagetti och köttfärssås…man kan ju försöka i alla fall 😉

Lämna en kommentar